Patrimoniul textil, pe mana artistilor contemporani

Patrimoniul textil, pe mana artistilor contemporani – expozitie la Muzeul National al Taranului Roman, produsa de 4 echipe de artiste contemporane si artizane

 

 

4 tesaturi create de artiste conteporane si artizane din Moieciu la razboiul de tesut:

  • adobe Photoshop versus razboiul de tesut
  • Problematica muncii copiilor din Nepal intr-o tesatura facuta in Tara Barsei
  • O carpeta cu o poveste de rapire tesuta dintr-o perspectiva de grafica de carte
  • O poezie („Un fir luat, un fir lasat”) in lana, in, canepa si bumbac

 

 

 

Muzeul Judetean de Istorie Brasov si Asociatia Forums aduc laolalta, din 2016, artisti contemporani si artizane din zona Moieciu-Bran pentru a folosi tehnica de tesut la razboi – element de patrimoniu imaterial – in lucrari de arta despre teme, problematici si abordari tehnice actuale.

In 2017, proiectul „Razboaie in Bastionul Tesatorilor – rezidente artistice”, care se desfasoara in Bastionul Tesatorilor din Brasov, la Universitatea de arte Bucuresti (UNARTE) si la Muzeul National al Taranului Roman (MNTR), consta in rezidente de documentare si de lucru, atelier cu studentii si expozitii.

 

Expozitia „Razboaie in Bastionul Tesatorilor – rezidente artistice” de la MNtR se poate vizita intre 6 si 22 octombrie 2017 in Sala Tancred Banateanu si prezinta atat lucrarile din 2017, insotite de detalii privind subiectul si tehnica folosite, cat si pe cele de anul trecut, impreuna cu biografii personale si profesionale ale artizanelor – care lucreaza de peste 50 de ani la razboiul de tesut si ale artistelor – care vin din diferite sectoare creative.

 

Adobe Photoshop versus razboiul de tesut

 

„Lucrarea mea urmareste relatia dintre lumea virtuala, reprezentata  de mediul digital, in care eu proiectez si lucrez, cu informatia vizuala si lumea reala, reprezentata de tehnica traditionala de tesut, aplicata cu pragmatism si tenacitate de tesatoarele din Moieciu de Sus, persoane foarte ancorate in concretetea vietii de zi cu zi. Tesatura, desi realizata prin mijloace rudimentare, apeleaza la sistemul binar ce sta la baza computerelor de astazi, iar aparenta contexturii astfel obtinute trimite la o conventie de reprezentare a spatiului transparent din programul Adobe Photoshop.” (artista Otilia Boeru – lucrarea „ Intrus”)

Problematica muncii copiilor din Nepal intr-o tesatura facuta in Tara Barsei

„<<Sa legi atatea noduri doare atat de tare. a trebuit sa spalam sangele de pe covoare. sangele nu se oprea niciodata.>> (Kumar, 8 ani, Kathmandu, Nepal)

Statisticile estimeaza ca 250.000 de copii din lume petrec zile lungi la razboaiele de tesut, lucrand 15 ore pe zi pentru mai putin de 20 de centi. Lucrarea mea vorbeste despre copilarie si munca fortata, subiecte la lucrez de peste doi ani.” (artista Iulia Toma – lucrarea „Degete mici” / „Tiny Fingers”)

 

O carpeta cu o poveste de rapire tesuta dintr-o perspectiva de grafica de carte

„Lucrarea mea are la baza elemente fascinante din carpetele <<gasite>> in perioada documentarii la tanti Ionela, tanti Pepenica si la tanti Rodica. Este un colaj facut cu elemente din trecut pe care le imprumutam si transformam intr-un context contemporan. Este o carpeta cu o poveste de rapire.

Este un exercitiu de a rescrie o poveste, un exercitiu care se foloseste de tehnica extraordinara si de ingenuitatea carpetelor din Moieciu pentru a da un restart imaginatiei. ” (artista Claudia Pascu – lucrarea „Imprumut”)

 

O poezie („Un fir luat, un fir lasat”) in lana, in, canepa si bumbac

„Ansamblul textil creat de noi este plasat sub semnul unui echilibru intre patrimoniu, inovatie, interpretare si confruntarea cu mestesugul traditional din zona Moieciu-Bran. Am observat, din punct de vedere cromatic, ca tesaturile vechi, cel mai des facute din fire de lana naturala, oferind rafinamentul nuantarilor (alb-brun, alb-negru) sunt organizate compozitional ritmic, pe dungi, carouri, cu multiple posibilitati tehnice de realizare si dezvoltare a motivelor.
Avem ocazia sa promovam identitatea culturala locala, printr-un concept contemporan de arta textila si design textil.”
(duo artiste Claudia Musat & Viorica Sladescu – lucrarea „1 luat / 1 lasat”)

 

 

 

Vernisajul din data de 6 octombrie, ora 18.00 aduce in fata publicului artistele participante la rezidentele de anul acesta si artizanele din Moieciu de sus cu care acestea au lucrat. Organizatorii (Nicolae Pepene, director al Muzeului Judetean de Istorie Brasov si Ioana Schiopu, manager de proiect la Asociatia Forums), curatorul proiectului – Cosmin Nasui si Dorina Horatau, coordonatoarea rezidentelor vor da detalii despre cum elemente de patriomoniu imaterial, cum este razboiul de tesut, pot deveni subiect consistent de lucru pentru artisti si manageri culturali.

 

Un atelier pentru studentii de la UNARTE, care prezinta tehnici de lucru si detalii organizatorice din proiectul „Razboaie in Bastionul Tesatorilor – rezidente artistice”,  va fi sustinut in cadrul Departamentului de Arte Textile in ziua vernisajului, de la ora 11.30.

 

 

///////

Proiectul „Razboaie in Bastionul Tesatorilor – rezidente artistice” este organizat de Muzeul Judetean de Istorie Brasov si Asociatia Forums, fiind co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (aFCN) si sprijinit de Consiliul Judetean Brasov. Este o continuare a proiectului „Razboaie in Bastionul Tesatorilor” produs si derulat in 2016 de aceiasi organizatori si sprijinit de AFCN si Consiliul Judetean Brasov.

 

Parteneri: Muzeul National al Taranului Roman, Modernism.ro, UNARTE, Universitatea Transilvania din Brasov

///

Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

 

 

Mai multe detalii despre artisti si artizane:

www.razboiultesatorilor.ro

www.facebook.com/RazboiulTesatorilor

Ioana Schiopu, manager proiect,  pace@razboiultesatorilor.ro , 0740238742

Oana Nasui, manager comunicare, oana@modernism.ro, 0730040514

12.10.2017