Mai multă artă în Centrul de Interes

Mai multă artă în Centrul de Interes: cinci expoziții noi se deschid pe 7 mai

 

Centrul de Interes marchează luna mai cu și mai multă artă contemporană. Cinci expoziții noi se deschid publicului clujean marți, 7 mai, de la ora 19:00, la SPAȚIU INTACT, BAZIS Contemporary, BAZIS Project Space, CAMERA și Galeria Nano. La galeriile BARIL și SABOT rămân deschise în continuare expozițiile ”Pillars of Creation” – Mihai Plătică și ”W I N” – Pepo Salazar. Vernisajul comun al noilor expoziții va fi completat de un live performance inedit, muzică de calitate și food truck-uri cu preparate delicioase.

Sezonul România-Franța sosește la Centrul de Interes

SPAȚIU INTACT inaugurează Sezonul România-Franța 2019 la Centrul de Interes cu o expoziție colectivă realizată în colaborare cu Școala Superioară de Arte și Media Caen/Cherbourg din Franța. Expoziția ”Camembert Papanache”, curatoriată de Florin Ștefan și Benjamin Hochart, este concepută ca un schimb de scene artistice între cele două instituții și prezintă atât în SPAȚIU INTACT, cât și în Sala principală a Centrului de Interes, lucrări ale artiștilor: Louise Aleksiejew, Thomas Auriol, Zsolt Berszan, Andrei Ispas, Andrei Ciurdărescu, Adrian Ghiman, Valentin Ionesco, SJ Revo Kim, Leticia Martinez Perez, Antoine Medes, Oana Năstăsache, Ioana Olăhuț, Cristian Opriș, Lucian Popăilă, Lea Tesson. Expoziția se deschide cu performance-ul ”Electro-Show”, susținut de Vitamine, Absolem, Artrax și Maje, tineri artiști francezi care studiază la Cluj.

O altă expoziție care se înscrie în calendarul Sezonului România-Franța 2019 e ”Romania”, găzduită de spațiul CAMERA. Expoziția naște un dialog între lucrările fotografilor Petruț Călinescu și Leslie Moquin, care au ca punct comun interesul pentru România. Dacă fotografiile lui Petruț Călinescu documentează din interior schimbările aduse de sfârșitul perioadei comuniste și deschiderea spre Occident, lucrările lui Leslie Moquin surprind România prin ochii artistului care descoperă pentru prima dată țara în timpul unei rezidențe artistice, care a avut loc la Cluj în 2018.

Trei expoziții personale semnate de artiști români

BAZIS Contemporary în colaborare cu Galeria Anaid Art din Berlin și curatoarea Diana Dochia prezintă expoziția ”Partener pentru Abis”, a unuia dintre cei mai controversați artiști ai generației sale, Alexandru Rădvan. Periplul artistului printre cele mai întunecate și abisale dorințe umane e o încercare de a descifra distanța dintre ceea ce vrea să fie și ceea ce poate să fie ”eu”-ul, fie că acest ”eu” ia forma unei zeițe antice, a unui titan, a unui vânător sau a zeiței fertilității. Acolo, în întunericul interior, ”eu”-ul își descoperă adevărata lume, o lume plină de forță și vigurozitate, o lume în afara oricărei norme.

Tânărul artist Alexandru Smuczer e invitat să expună la BAZIS Project Space. Prin proiectul ”The Memory of Space” artistul propune o materializare a ideii dispariției unui loc cu o încărcătură sentimentală și a modului în care acesta se înmagazinează în memorie. În acest caz, spațiul memoriei virtuale se contopește cu spațiul expozițional, formând astfel o nouă imagine.

La Galeria Nano, expoziția ”DemoGraphics. Rhythm and Flow” a artistului Marius Bejera, curatoriată de Gabriel Marian, are ca punct de plecare fluxul și agregarea populațiilor, fenomene vii care ne depășesc și ne implică pe toți, fie că le acceptăm sau nu. Proiectul lui Bejera transcrie grafic și minuțios momentul în care limitele clare se tulbură, fenotipurile se contopesc, diferențele se șterg. O viziune complexă servită de o virtuozitate tehnică indiscutabilă.

Program de vizitare

În data de 7 mai, expozițiile vor fi deschise între orele 19:00 și 22:00, urmând ca din 8 mai să se reia programul obișnuit al Centrului de Interes, de marți până sâmbătă, între orele 16:00 și 19:00. Intrarea e liberă. Mai multe informații pe www.facebook.com/centruldeinteres.

3.5.2019