Cinefilii vor putea viziona zeci de filme între 3 și 14 octombrie în cadrul celei de-a 18-a ediții a Zilelor Filmului Maghiar / Filmtettfeszt. În acest an, în cadrul evenimentului organizat de asociația clujeană Filmtett vor avea loc proiecții la Cluj, la cinema Victoria, dar și în alte 11 orașe din țară. Continuă și seria proiecțiilor speciale în două localități din apropierea Clujului, la Săvădisla și la Mera.
Filmtettfeszt 2018 va avea loc în orașele Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Timișoara, Arad, Satu Mare, Miercurea Ciuc, Covasna, Sfântu Gheorghe, Odorheiu Secuiesc, Târgu Secuiesc și Gheorgheni.
În cadrul festivalului vor rula 14 lungmetraje, 2 documentare și peste 20 de scurtmetraje. Vor fi proiectate filme de artă produse recent în Ungaria, premiate la importante festivaluri internaţionale de profil, filme a căror majoritate nu intră în distribuţia cinematografică din România. Intrarea este liberă la toate proiecţiile şi evenimentele speciale din program. Filmele sunt subtitratre în limba română sau în limba engleză.
Între filmele remarcabile ale festivalului se numără filmul Aurora Borealis de Márta Mészáros. Filmul prezintă una din traumele Europei Centrale neprocesate cu adevărat în mentalul colectiv nici până azi: în ţările aflate sub ocupaţie s-au născut câteva mii de copii fără tată, care nu şi-au aflat niciodată originea. Filmul Geneza de Árpád Bogdán are ca protagonist un băieţel de etnie rromă a cărui copilărie se încheie dramatic atunci când îşi pierde familia într-un atac brutal. Filmul a avut premiera internațională la Berlinale.
În deschiderea Zilelor Filmului Maghiar / Filmtettfeszt care va avea loc la cinema Victoria miercuri, 3 octombrie, de la ora 17:30, va rula documentarul Femeie în captivitate de Bernadett Tuza-Ritter, film premiat la numeroase festivaluri din Europa. Personajul principal al filmului este Maris, în vârstă de 52 de ani, servitoarea unei familii maghiare. De 10 ani, Maris lucrează 20 de ore pe zi fără să primească bani, doar pentru cazare şi masă: ziua trebăluieşte pe lângă casă, iar noaptea, este trimisă să lucreze într-o fabrică, însă banii pe care îi câştigă acolo îi dă familiei. Îi este îngrădită libertatea şi nu poate părăsi casa fără permisiune. Femeia, privată de demnitatea sa şi de drepturi, mănâncă resturi de mâncare de ani de zile şi doarme pe o canapea. Din cauza presiunilor fizice şi psihice, Maris îşi petrece zilele cu frica în sân, visând între timp că îşi va redobândi viaţa de dinainte. Va evada?
Un alt punct important din programul festivalului este Filmgalop, competiția scurtmetrajelor maghiare din Transilvania. Anul acesta 8 tineri talentați își vor prezenta creațiile printre care se vor găsi drame în miniatură dar și povești cu umor rafinat.
La multe din proiecții vor fi prezenți actori, regizori, membri ai echipelor de filmare, iar sesiunile de întrebări și răspunsuri vor beneficia de traducere simultană. De asemenea, în cadrul festivalului, la Cluj va avea loc și expozița foto de arhivă “Transilvania prin ochii unui clujean” la Universitatea Sapientia.
Informații detaliate despre programul Zilelor Filmului Maghiar și despre filmele din cadrul acestuia găsiți la adresa www.zilelefilmuluimaghiar.ro
Vă mulțumim și vă așteptăm la festival!