Colaborare multisectorială în Cluj-Napoca

Colaborare multisectorială în Cluj-Napoca – împreună pentru o educație incluzivă și pentru prevenirea criminalității în rândul tinerilor

 

La începutul lunii septembrie 2020, PATRIR a facilitat în Cluj-Napoca (online) desfășurarea a două mese rotunde axate pe ”educație incluzivă” și ”prevenirea criminalității în rândul tinerilor”. Fiecare participant la discuție a fost invitat să-și exprime opinia cu privire la situația actuală în ceea ce privește temele prezentate, dar și cu privire la imaginea fiecăruia despre viitor.

Aceste întâlniri au venit în întâmpinarea unor provocări identificate de participanți la nivelul orașului, provocări precum: comunicarea deficitară între dascăli și părinți, suprasolicitarea profesorilor, puțină conștientizare în societate asupra problemelor copiilor din familii vulnerabile, bullying-ul online sau offline, existența dificultăților financiare în rândul tinerilor și discriminarea pe aceste criterii, sexting-ul.

În ceea ce privește tema educației incluzive, câteva soluții discutate în cadrul mesei rotunde includ: îmbunătățirea infrastructurii și dimensiunii claselor, crearea de șanse egale în educație pentru toți tinerii, sprijinirea profesorilor cu resursele și formarea de care au nevoie pentru a satisface nevoile elevilor, crearea de programe de dezvoltare personală pentru tineri, cu accent pe inteligența emoțională și relațională a acestora.

Sunt foarte foarte mulțumită de faptul că suntem atât de multe ong-uri care vor să lucreze împreună. Mi-e foarte clar că există dorința aceasta de colaborare și asta mă bucură mult” a declarat Anna Tamaș, reprezentant al Asociației Cetățeni Activi pentru Relații Etnice (C.A.R.E).

În ceea ce privește tema bunăstării tinerilor și a prevenirii criminalității în rândul acestora, printre soluțiile dezbătute se numără participarea activă a tinerilor la crearea de soluții, nevoia de specialiști pregătiți în a-i asista pe aceștia, crearea de servicii pentru sănătate mintală, aflarea nevoilor directe ale copiilor din mediul rural.

Mie mi s-a părut foarte utilă întâlnirea. De asemenea, mi se pare foarte util faptul că mergem din aproape în aproape și analizăm ce se întâmplă, analizăm care sunt dificultățile pe care le avem în prezent și ce putem face în continuare” a declarat Paula Nuțaș, psihoterapeut la Asociația Minte Forte.

Multe mulțumiri se îndreaptă către toți partenerii prezenți: Asociația Cetățeni Activi pentru Relații Etice (C.A.R.E.), Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj – ADIZMC, Asociația Magic, Asociația MinteForte, Centrul Cultural Clujean, Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră UTCN, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Cluj, Centrul de Resurse pentru Adolescenți (DASM), Evocariera, Fundația Inocenți, Fundația Noi Orizonturi, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, Serviciul de Probațiune Cluj, Spitalul Penitenciar Dej.

PATRIR este Institutul pentru Pace din România, fondat în anul 2001. PATRIR este recunoscut la nivel mondial ca fiind unul dintre centrele internaționale de excelență în crearea păcii și prevenirea situațiilor de violență. Institutul promovează metodele de cercetare multisectorială pentru îmbunătățirea politicilor și practicilor publice.

15.9.2020