Asociaţia „Cooperativa Agricolă Arome Transilvane”
Cine suntem?
S-au pus bazele primei asociații de producători de fructe de pădure sub forma asociativă de cooperativă agricolă de pe aria județului Cluj, și anume, Cooperativa agricolă „Arome Transilvane”.
Înființarea asociației se datorează în primul rând inițiativei Fundației Civitas care a pus bazele și oferă asistență în continuare, în faza de dezvoltare a cooperativei; Iar în al doilea rând celor 9 membrii fondatori, care cultivă şi procesează o gamă largă de fructe de pădure:
- Aștilean Daniela Elena II – producător de coacăze negre din sat Lujerdiu
- C. Berry Farm S.R.L. – producător de afine zmeură și mure din sat Sic
- Paul Căpușan – producător de zmeură, Aronia melanocarpa și goji din comuna Borșa
- C. Melfructus S.R.L – procesator de fructe și legume, marcă înregistrată “Delicium – Jams and Syrups” din comuna Borșa
- Crișan Petre Cornel – producator de coacăze negre și mure.
- Rusu Artur Ioan – producător de zmeură, mure, agrișe, cătină albă, coacăze roșii și coacăze negre din sat Vișea
- Stupar Alin Florin – producător de mure și zmeură din comuna Borșa
- Zsoldos Maria – producător de afine, mure și zmeură din sat Sic
- Zsoldos Mihai – producător de mure, afine și zmeură din sat Sic
Ce facem?
Asociația își propune să ofere consumatorilor, în principal din județul Cluj, fructe din cultura proprie, fructe cu o deosebită valoare nutritivă net superioară fructelor din import. Cooperativa se doreşte a fi o forma organizată în aşa fel încât consumatorul să știe toate detaliile necesare despre proveniența fructelor şi modul în care au fost cultivate, prin acest mod conștientizându-se asupra valorii fructelor cultivate de producătorii mici locali.
Un alt țel al Asociației este acela de a susţine producătorii locali mici si mijlocii și de a încuraja noi fermieri să-și înceapă aventura pe această cale, a producerii fructelor de pădure.
Problemele principale întâmpinate de cei 9 membrii fondatori ai acestei Asociații sunt, pe lângă deficitul tot mai acut al forței de muncă, posibilitatea de a-și găsi piață de desfacere. Motivul principal este cantitatea mică de fructe obținute de fiecare producător în parte dar și cantitățile mari de fructe de pădure importate din străinătate. Prin această formă asociativă, cooperativa va încerca să rezolve aceste probleme prin centralizarea varietăților de fructe cultivate de membrii acesteia și de a facilita crearea unor puncte fixe și mobile de desfacere a produselor, pentru început, în Cluj-Napoca.
Ce producem?
Fructe de pădure: afine de cultură, mure, zmeură de cultură, coacăze negre, coacăze roşii, agrișe, fructe de goji, fructe de Aronia melanocarpa, cătină albă.
Siropuri: sirop de zmeură, sirop de soc cu portocale și lămâi, sirop de Aronia, sirop de merișoare, sirop de coacăze negre, sirop de căpșuni, sirop de vișine, sirop de afine.
Dulcețuri: dulceața de căpșuni, dulceața de ardei iuți, dulceața de coacăze negre, dulceața de zmeură, dulceața de gutui, dulceața de gutui cu miez de nucă, pastă de măceșe, magiun de prune, dulceață de cireșe amare, dulceață de afine.
Concluzii:
Asociația „Cooperativa Arome Transilvane” va facilita accesul consumatorilor către produsele obținute prin vânzarea în puncte fixe din zone comerciale cu trafic ridicat (Mall-uri, centre comerciale etc) sau mobile de distribuţie si vânzare, dar şi prin variante mai moderne și anume, prin online şi reţele de socializare pentru simplificarea vânzărilor.
Ne dorim să organizăm evenimente publice pe plan local, evenimente de degustare, de conștientizare, de educare a consumatorilor asupra valorii fructelor și a produselor comercializate de Cooperativă chiar în fermele membrilor cooperativei.
Ne dorim ca această asociație să trezească interesul și altor producători din județ pentru a ni se alătura iar mai apoi a ne ajuta reciproc să avansăm în cunoștințe și experiență. Ne dorim să crească odată cu noi si interesul consumatorilor pentru produse obținute pe plan local în defavoarea fructelor și produselor procesate provenite din import.
Paul Căpușan
Președintele Asociației „Cooperativa Agricolă Arome Transilvane”