Curs Erasmus+. Învaţă să porţi de grijă planetei în proiectele tale educaţionale!
29 de formatori şi facilitatori de tineret din nouă ţări europene vor învăţa pe parcursul a 8 zile cum să îşi reducă impactul asupra mediului în activităţile educaţionale pe care le desfăşoară. Si tu poţi fi unul dintre ei! Societatea pentru Consum Responsabil te invită la cursul gratuit “Redu, Reutilizează Reciclează în Proiecte de Tineret” (1-9 iulie 2017, Aiud, jud. Alba). Termen limită încriere: 11 iunie.
În calitate de agenţi de schimbare şi lucrători de tineret suntem adeseori absorbiţi de idealurile noastre, de misiunea ce ne-o asumăm, de activităţile ce le întreprindem, iar orice sarcină în plus pare a ne îngreuna activitatea. Dar oare, grija faţă de planetă e o bătaie de cap în plus sau ar fi bine să fie o atitudine de bun simţ în tot ceea ce întreprindem?
De ce ne dorim proiecte mai responsabile faţă de mediu?
Pentru că dorim să trăim, să lucrăm şi să facem educaţie în iubire faţă de generaţiile celor ce încă nu s-au născut. Pentru că în 2016 “până pe 8 august, omenirea a consumat deja toate resursele pe care Pământul le putea genera pe parcursul întregului an. Până la finalul lui 2016, am consumat resursele de care ar fi trebui să beneficieze generațiile viitoare. În cadrul fiecărui atelier, eveniment, training putem eficientiza şi reduce consumul de resurse, putem reutiliza, putem recicla. Spre exemplu, când renunţi la plastic în activităţile proiectelor tale, oferi şansa nepoţilor tăi să respire aer mai curat, să trăiască într-un mediu sănătos. Risipa de resurse şi consumul responsabil în proiectele de tineret sunt conceptele cheie ale cursului Redu, Reutilizează, Reciclează.
Fie că lucrezi cu tinerii în domeniul artelor, incluziunii sociale, sportului sau filmului, te invităm să învăţăm împreună cum poţi să consumi responsabil în orice proiect, să îţi reduci impactul asupra mediului într-un mod creativ, fără costuri suplimentare şi aducând totodată beneficii economiei locale. Fie că vorbim de elementele de ordin logistic, de masă, cazare, de transport există soluţii prietenoase cu natura pentru fiecare din ele.
Ce îţi poate aduce participarea la acest curs?
- Vei înţelege cum e afectată natura şi mediul înnconjurător de activităţile şi obiceiurile tale de zi cu zi din cadrul proiectelor de tineret
- Vei învăţa cum să integrezi conceptul celor 3 R (Redu, Reutilizează, Reciclează) în activităţile tale şi cum să ai astfel proiecte mai responsabile faţă de mediu.
- Vei intra în contact cu o gamă de metode şi instrumente pentru organizarea de proiecte eco-responsabile.
- Vei înţelege la nivel profund ce beneficii ai tu, comunitatea şi planeta când implementezi proiecte în iubire faţă de natură şi resursele ei.
- Noi competenţe pentru a-i inspira şi sensibiliza pe tinerii cu care lucrezi înspre a fi mai grijuli cu Mama Natură
- Vei experimenta învăţarea într-un mediu intercultural.
- Contacte şi parteneriate noi în ţările participante la proiect: Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Italia, Latvia, Macedonia, Moldova, Romania, Spania, Tunisia.
- O vizită de studiu la initiative locale din Cluj-Napoca ce aplică în activităţile lor măsuri de reducere a impactului de mediu.
- 1 Certificat YouthPass
Înscriere! Cei care doresc să participe trebuie să răspundă în scris la 5 întrebări:
- numele organizației sau al grupului cu care lucrează
- de cât timp lucrează cu tinerii
- în ce roluri s-a implicat în activitățile organizației
- de ce e important pentru ei să participle la acest curs
- date de contact (localitatea de reşedinţă, număr de telefon, vârstă).
Aceștia trebuie să trimită răspunsurile la adresa src.romania@gmail.com. Înscrierile se primesc până în 11 iunie. Persoanele înscrise vor fi contactate telefonic.
Profilul candidatului:
– lucreaza cu tinerii (lucrător/lider de tineret, manager de proiect, formator in proiecte de tineret, profesor)
– este membru al unei organizații non-guvernamentale sau lucreaza cu tinerii in cadrul unei institutii de invatamant
– este motivat să reducă impactul de mediu al activităţilor educaţionale pe care le desfăşoară
– deține cunoștințe avansate de limba engleză (scris, vorbit)
– are peste 25 ani
Promovam egalitatea de sanse, selectia participantilor se va face pe baza profilul de mai sus, fara a se tine cont se orientarea sexuala, religie, culoarea pielii, etc. Niciun fel de discriminare nu va fi acceptata in cadrul procesului de selectie.
NOTĂ:
Costurile de transport, cazare și masă vor fi acoperite de către organizatori.
Participantii selectati isi asuma participarea la sesiunile de formare pe intreaga durata a trainingului.
Cursul se va desfasura intr-un cadru de lucru si interactiune non-formala, iar metodele de lucru vor fi bazate pe activitati interactive.
Pentru orice neclarităţi privind procesul de înscriere la curs va rugam sa ne contactati prin e-mail la adresa src.romania@gmail.com.
Proiectul este finanțat de Comisia Europeană prin Programul Erasmus+, Acțiunea Cheie 1 – Mobilitatea lucrătorilor de tineret.
Organizația gazdă a proiectului, Societatea penru Consum Responsabil este o asociație non-profit care implementează proiecte în domeniul consumului și producției sustenabile, al dezvoltării durabile și consumului colaborativ, educației, actionând înspre dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a comunităților locale în particular, și a societății umane în general. Activitățile SRC includ proiecte de educație și consultanță, și sunt îndreptate spre dezvoltarea înțelegerii și punerii în aplicare a conceptului de consum responsabil în mod special în rândul tinerilor.
* Lucrătorul de tineret reprezintă o resursă pentru tineri, organizaţii şi comunităţi, realizând activităţi de informare, îndrumare şi sprijin pentru tineri. Rolul lui este să-i ajute pe tineri să se descurce şi să-şi dezvolte abilităţile. Totodată, tinerii pot fi ajutaţi să se integreze mai uşor în comunitate.