Un clujean antreneaza porteri de altitudine din Karakorum (Pakistan)
Dincolo de un satuc uitat de lume, dincolo de ultima asezare inainte de granita cu China, la peste trei mii de metri altitudine, a avut loc o scoala de alpinism pentru porteri de altitudine (ghizi de altitudine) din Pakistan, organizata de Karakorum Expedition. Trainer principal a fost Florin Pop Vancea, instructor in alpinism si supravietuire si proprietar al Flo Adventure School, cea mai mare scoala de alpinism si supravietuire din Romania. Invitat fiind de catre organizatorul acestei scoli, Karakorum Expedition din Pakistan, Florin a raspuns acestei cereri fara a sta pe ganduri, mai ales ca s-a interesat de multi ani indeaproape de situatia porterilor de altitudine din zona si isi dorea sa faca ceva pentru a-i ajuta.
Aflat la mai bine de 16 ore de mers cu masina de la Islamabad, pe Karakorum Highway,
Shimshal este un “cuib” din care multi alpinisti renumiti ai Pakistanului se trag.
“ Pentru oamenii din aceasta zona, turismul extrem, respectiv alpinismul, este singura sursa de venit. Porterii de altitudine angajati in cadrul expeditiilor comerciale straine pentru varfuri cum ar fi K2, Nanga Parbat, Broad Peak, etc, au familii intregi care depind de ei si de venitul lor. Din motive diverse, sunt mult mai prost platiti decat serpasii din Nepal de exemplu, desi fac aceeasi munca” a declarat Florin.
In cadrul cursului care a tinut 10 zile, participantii, tineri pakistanezi din zona Shimshal, Chitral, Islamabad sau din alte zone, dornici sa invete tehnicile atat de necesare meseriei pe care vor sa o practice, au invatat despre munca la altitudine.
Mirza Ali, proprietar Karalorum Expeditions, este cunoscut ca un luptator pentru promovarea alpinismului de calitate, pentru schimbarea conceptiei tinerilor din Pakistan cu privire la frumosul si puritatea pe care le poti gasi in natura si la puterea interioara pe care contactul cu natura ti-o da. Impreuna cu sora sa, Samina,care este prima femeie pakistaneza care a urcat varful Everest si sunt primul cuplu frate si sora din lume care au reusit sa termina Seven Summit, incurajeaza in acest fel respectul pentru femei si dreptul lor la egalitate de sanse in orice domeniu, un subiect sensibil, in special in cultura pakistaneza.
“Pe tinerii care au venit aici sa invete, la vara ii vom angaja ca ghizi de altitudine pentru expeditii pe K2 sau pe Nanga Parbat. Este crucial ca ei sa fie bine pregatiti fizic si mental si sa stapaneasca tehnicile din alpinism. Suntem deosebit de incantati de colaborarea cu Flo Adventure School din Romania si ii multumim lui Florin, care a venit pana aici pentru a impartasi cu participantii nostri cunostintele lui. Este fantastic.” a spus Mirza Ali.
“ Oamenii trebuie sa realizeze ca in cadrul acestor mari expeditii, depind de acesti ghizi, acesti porteri, care merita respectul si admiratia noastra. Noi cei din occident, avem o apreciere deosebita pentru cei care fac varfuri precum Everestul, K2-ul, etc. Si adevarul e ca ne place sa facem un mare tam tam din asta fara sa recunoastem ca fara ajutorul acestor porteri de altitudine multi nu ar mai avea poze pe varf. Paradoxal, am cunoscut oameni din acele zone, care aveau nenumarate varfuri de peste 8000 de metri facute si care nu se laudau cu asta, erau oameni smeriti si frumosi in interior, care se bucurau in simplitatea lor de viata. Aveam in gand un proiect de a face ceva pentru porterii din Pakistan de ani de zile si cand a venit invitatia de la cei de la Karakorum Expeditions, nu am ezitat, am mers cu draga inima si am dat tot din ce stiu eu pentru ca ei sa creasca, merita o sansa.” declara Florin Pop Vancea.
In Pakistan nu sunt magazine cu echipament de munte, procurarea echipamentului e dificila si acest lucru este un mare minus pentru cei care doresc sa practice alpinismul, insa organizarea acestor evenimente, in premiera pentru Pakistan, se doreste a fi startul schimbarii unei mentalitati si facilitarea accesului la sporturile de iarna pentru tinerii de acolo, fete si baieti. Aceasta colaborare romano-pakistaneza pare sa fie abia la inceput si este un bun exemplu, ca intr-o lume complicata si tulburata, in numele unei cauze nobile, pot fi lasate orice diferente deoparte si se poate colabora foarte bine.
Florin Pop Vancea pregateste in acest moment un film pentru a prezenta celor interesati calatoria sa si experientele traite pe acele meleaguri indepartate, film pe care a promis ca il va proiecta cat de curand la Cluj-Napoca.