Spectacolul Domnișoara Julie revine în programul Teatrului Maghiar de Stat Cluj
Spectacolul Domnișoara Julie de August Strindberg, regia: Felix Alexa, revine în stagiunea 2015/2016, în programul Teatrului Maghiar de Stat Cluj. Primul spectacol este programat joi, 4 februarie, ora 20.00, în Sala Studio a Teatrului, iar următorul se va juca duminică, 14 februarie, ora 20.00.
Regizorul Felix Alexa a declarat despre spectacol:
„Îmi doresc un spectacol care să răstoarne, astăzi, într-un mod profund aceleaşi tabuuri, raportate la zilele noastre, cu care Strindberg lupta în vremea lui.”
*
„Marea mea surpriză cu această piesă, a fost că ea și-a păstrat forța, violența și perversitatea chiar și în ziua de azi. Piesa a fost un mare scandal în epocă, a fost cenzurată, nu a fost jucată în Suedia timp de 16 de ani. Evident, în ziua de azi ea nu mai provoacă același scandal, dar provoacă un impact extraordinar la nivel emoțional. Lumea nu mai are atâtea tabuuri ca înainte, însă la nivelul intensității trăirilor sufletești, la nivelul răsturnărilor psihologice piesa este în continuare de o forță extraordinară.”
*
„Elemente puternice și la nivel senzorial: să miroasă a friptură la începutul spectacolului, să fiarbă apa pe aragaz, să existe un canar viu în colivie. Vroiam să funcționeze bucătăria, și să nu fie doar un decor de teatru, să funcționeze cuțitele, merele, mirosurile, hotele, și publicul să fie astfel introdus într-o bucătărie reală, care devine scena unui spectacol al vieții. În bucătăria noastră „se prelucrează” alimente, dar și relații umane, e un spațiu vital și extrem de viu. Bucătăria este un spațiu care trăiește atâta vreme cât casa este locuită, ea moare odată cu stăpânii. Ea palpită odată cu creșterea intensității relației dintre domnișoara Julie și Jean.”
Biletele pot fi achiziţionate online de pe site-ul www.biletmaster.ro şi de la casa de bilete a Teatrului (de luni până vineri, între orele 10.00-14.00 şi cu 1h 30’ înainte de spectacol).
DOMNIŞOARA JULIE
de August Strindberg
Domnişoara Julie: Anikó Pethő
Jean: Zsolt Bogdán
Kristin: Emőke Kató
Regia: Felix Alexa
Scenografia: Carmencita Brojboiu
Light design şi ilustraţie muzicală: Felix Alexa
Dramaturgia: Noémi Vajna
Regia tehnică: Zsolt Györffy
Durata spectacolului: 1 oră 40 de minute
Fragmente din dosarul de presă al spectacolului
„Alegând o formulă aproape naturalistă pentru decor (Carmencita Brojboiu) – o bucătărie adevărată, în care miroase a mâncare adevărată, gătită în timp real, la un aragaz, coşuri multe, pline cu mere, şi o masă de lemn, toate extrem de aproape de public –, regizorul foloseşte încă din primul moment exact acel canal de energie căruia spectatorul secolului 21 nu-i poate rezista: tentaţia intimităţii. Pe care o speculează de altfel excelent de la început şi până la sfârşit. Iar marele merit este tocmai amestecul delicat de poezie (şi simbol) în acest context în care lumescul ar putea fi covârşitor. Pe scurt, o lume a tabloidului pe care o învinge cu propriile arme, un ochi de paparazzo care nimereşte într-un univers în care păcatul îşi recucereşte frumuseţea poetico-biblică. Imaginea în care Jean şi Iulia dărâmă coşurile cu mere în vâltoarea pasiunii nu este nici pe departe căutată – deşi trimiterea la gustul fructului oprit este mai mult decât evidentă. Iar frumuseţea momentului în sine rămâne extrem de puternică.
*
Construită impecabil, relaţia dintre cei doi este tulburătoare şi chinuitoare. Gesturile şi tensiunile sunt bine gradate, de la prima scenă în care intră Iulia provocatoare şi îl atrage în joc. Apoi erotismul se acumulează, simţi aproape organic cum tensiunea pluteşte în aer, cum aerul stă să explodeze.”
Monica Andronescu: Domnişoara Iulia, fructul oprit şi tentaţia intimităţii – yorick.ro, 12 noiembrie 2012
„Felix Alexa reuşeşte să creeze un cadru perfect în care cei doi actori principali, Anikó Pethő (Iulia) şi Zsolt Bogdán (Jean), alături de Emőke Kató (Kristin), pot să-şi deseneze, animalic-convulsiv sau geometric-calculat, după caz, personajele, în toate feţele şi unghiurile lor.”
Paul Boca: Vrăjitorie-n fel şi chip, ArtAct Magzine, 12 martie 2012