Sculptura monumentala a lui Bogdan Rata itinerata la Porto

Programul Moving Monuments: sculptura monumentala a lui Bogdan Rata itinerata la Porto

 

Sculptura monumentala Middle Way a artistului roman Bogdan Rata este expusa in fata Casei da Música din Porto, din 3 martie pana in iulie 2018, in cadrul programului „Moving Monuments” / „Monumente in miscare” initiat de Nasui Collection & Gallery in 2014.

Proiectul este prezentat de Institutul Cultural Roman de la Lisabona si Ambasada Romaniei in Republica Portugheza, cu sprijinul Primariei Porto, Nasui Collection & Gallery si Casa da Música.

 

Opera sculptorului roman, parte a proiectului Moving Monuments desfasurat de Nasui Collection & Gallery, infatiseaza o mana uriasa de un rosu intens, care prezinta o particularitate anatomica surprinzatoare, ce se lasa descoperita treptat. Abordata din fata cu o privire superficiala, pare sa fie o mana cu cele cinci degete indreptate spre inalt, ca un salut de bun-venit. Verso-ul ei este, printr-o indrazneata deformare, nu podul firesc al palmei, ci oglindirea identica a imaginii din fata, deci acelasi spate al mainii. De oriunde te uiti, mana lui Bogdan Rata cheama, indeamna la apropiere si comunicare.

Casa da Música, deschisa publicului din 2005 si devenita unul dintre cei mai puternici poli culturali ai orasului, are o arhitectura impresionanta, creata de faimosul arhitect danez Rem Koolhaas, considerat unul dintre cei mai importanti urbanisti ai generatiei sale si introdus de revista Time, in 2008, pe lista celor mai influenti 100 oameni din lume. Orasul Porto este al doilea oras ca marime din Portugalia si fosta Capitala Europeana a Culturii in 2001.

 

Nasui Collection & Gallery, organizatie independenta care promoveaza artisti romani moderni si contemporani, a lansat programul Moving Monuments in 2014. Programul are ca scop productia, prezentarea si itinerarea de lucrari de arta de mari dimensiuni in spatii contemporane prestigioase din intreaga lume. Middle Way a facut parte din Independents Liverpool Biennial 2014 si a fost amplasata pana in 2016 in fata St. George’s Hall, o cladire din insula muzeelor a centrului orasului Liverpool, ridicata in 1864 si parte a patrimoniului mondial UNESCO. In 2016, cu ocazia sarbatoririi a 120 ani de arta la Baia Mare si in contextul intrarii orasului pe lista scurta a candidatilor la titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021, sculptura monumentala a fost plasata in perimetrul centrului istoric al municipiului Baia Mare, in Piata Cetatii si ansamblul „Turnul Stefan“ (sec. XiV), monument istoric, cel mai insemnat obiectiv din orasul medieval. In perioada martie 2017 – februarie 2018 lucrarea a fost amplasata pe faleza din fata primariei Municipiului Cascais, in cadrul programului „12 capitole ale creativitatii romanesti“, desfasurat pe intreaga durata a anului aniversar 2017 (100 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice luso-romane) si organizat de Ambasada Romaniei si ICR Lisabona.

 

Lucrarile lui Bogdan Rata au fost expuse in proiecte curatoriale din centre culturale (Artists’ House Tel Aviv, American Center of Arts Paris, La Maison Rouge Paris, Farmleigh Gallery Dublin, Artplay Design Centre Moscova), bienale (Moscow Biennale, Liverpool Biennial, Venice Biennale, Manifesta St. Petersburg) si muzee (Muzeul National Brukenthal, Muzeul de Arta Timisoara sau Muzeul National de Arta Contemporana Bucuresti). Istoricul si criticul de arta Ileana Pintilie Teleaga despre Bogdan Rata: „Pentru artist, corpul este o tema esentiala, un reper general, pur, provocator, dar care corespunde si interesului publicului pentru acest subiect. Proiectele lui sculpturale sunt adesea precedate de desene-studii de mari dimensiuni, reprezentand fragmente de corp, pe care le analizeaza, observandu-le posturile sau gesturile. Decupand doar brate, picioare sau torsuri, el opereaza o selectie expresiva, pe care o va utiliza ulterior in constructii «scenice». Bogdan obisnuieste sa creeze o sinteza a reprezentarii anatomice, concentrand mesajul si modul in care acesta poate fi perceput pe suprafata sculpturii, redusa la maximum“.

 

Cosmin Nasui este unul dintre initiatorii PostModernism Museum, platforma muzeala privata care produce proiecte expozitionale si de cercetare de istoria artei, in spatiul propriu si pentru spatii culturale diverse din lume (www.postmodernism.ro). In 2009 a fondat cea mai larga platforma online pentru sustinerea si promovarea artei contemporane romanesti www.modernism.ro. in 2010, impreuna cu Oana Ionita Nasui, a fondat Nasui Collection & Gallery (www.cosminnasui.com), care sustine artisti moderni si contemporani romani in contexte nationale si internationale favorabile si creste stabil un fond de lucrari de arta din secolul XX pana in prezent. Nasui Collection este una dintre colectiile fondatoare ale PostModernism Museum.

 

 

Proiectul integral aici: http://www.cosminnasui.com/2018/02/programul-moving-monuments-sculptura-monumentala-a-lui-bogdan-rata-itinerata-la-porto/

Eveniment Facebook: https://www.facebook.com/events/208422636559723/

 

Date de contact:

Cosmin Nasui, curator, +4 0723358945, cosmin@cosminnasui.com

16.3.2018