Leonce și Lena în regia lui Gábor Tompa difuzat pe TVR 2

TVR 2 va difuza luni, 9 mai, ora 20.10, spectacolul Leonce și Lena de Georg Büchner pus în scenă de Gábor Tompa la Teatrul Maghiar de Stat. Spectacolul va fi reluat pe TVR 2 pe 16 mai, de la ora 1:30, și redifuzat de TVR 3 pe 14 mai, ora 20.00, iar de TVR HD pe 15 mai, de la ora 20.30.

Premiera spectacolului a avut loc pe 2 decembrie 2010, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Interferențe. Spectacolul a primit în anul 2010 Premiul UNITER pentru Cel mai bun actor în rol secundar – Gábor Viola pentru rolul Valerio, fiind nominalizat și la alte două categorii: Cel mai bun spectacol al anului și la Cea mai bună scenografie –  Carmencita Brojboiu.

De atunci, spectacolul a participat la numeroase festivaluri internaţionale precum: Festivalul de Teatru Mess de la Sarajevo (2011), Festivalul Naţional de Teatru de la Pécs (2011), Festivalul de Teatru din America Latină de la Bogotá, Columbia, ediţia a XIII-a (2012), Festivalul de Teatru Büchner International de la Giessen (2013) şi la Teatrul Naţional din Praga (în cadrul parteneriatului dintre cele două instituţii).

Leonce şi Lena este un spectacol savuros, incredibil de frumos, e o poveste pentru oameni mari, cu umor, ironie, pitoresc, picanterie, picturalitate şi integrând impecabil în ghemul naraţiunii fire din „teatrul cel mare al lumii”, într-un conglomerat postmodern remarcabil. De la râs la emoţie, de la distanţare ironică la empatie copilărească, de la bucurie pură la evaluare raţională, spectatorul parcurge etapele unei împărtăşiri de neuitat din splendoarea unui spectacol în care un autor de geniu întâlneşte un hermeneut de mare fineţe”- scrie criticul de teatru Claudiu Groza despre spectacol.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Loránd Váta, Balázs Bodolai, Enikő Györgyjakab, Gábor Viola, Emőke Kató, Csilla Varga, József Biró, Attila Orbán, Sándor Keresztes, Ferenc Sinkó, Ervin Szűcs, Loránd Farkas, Róbert Laczkó Vass, Szabolcs Balla, Alpár Fogarasi, Melinda Kántor. Scenografia spectacolului este semnată de Carmencita Brojboiu, dramaturgia de András Visky, muzica: Vasile Şirli, coregrafia: Florin Fieroiu, asistent de regie: István Albu.

9.5.2016