Inițiativa Clujul cu Flori îndeamnă clujenii să-și înfrumusețeze fațadele locuințelor

În Orașul-Comoară ia startul o nouă inițiativă: Mișcarea Clujul cu Flori. Proiectul va începe în luna iulie și, timp de două luni, va mobiliza clujenii care locuiesc în centrul orașului să își înfrumusețeze cu flori ferestrele, terasele, fațadele locuințelor, iar pe cei din cartiere îi va încuraja să facă mai plăcute vederii spațiile verzi din fața caselor sau blocurilor în care locuiesc.

Inițiativa aparține Asociației pentru Înfrumusețarea Clujului. Rădăcinile asociației se întind mult în trecut (anii 1880-90), iar de numele acesteia se leagă proiecte importante, precum gestionarea spațiului verde din jurul grupului statuar Matia Corvin din Piața Unirii, precum și dezvoltarea Parcului Central. Noua asociație, înființată la Cluj în acest an, readuce la viață scopurile vechii organizații și este formată din persoane preocupate de estetica și de imaginea orașului, persoane care au drept scop comun crearea în Cluj a unui spațiu vital sănătos, plăcut și de bun-gust.

Deși în ultimii ani Consiliul Local și Primăria Cluj-Napoca și instituțiile aflate în subordinea acestora au întreprins multe acțiuni care să contureze o imagine pozitivă a orașului din punct de vedere estetic, Clujul se află, totuși, în urma altor orașe europene de dimensiuni și cu importanță similare. În multe alte orașe europene, de primăvara până toamna, ferestrele și pervazurile locuitorilor din centru se îmbracă în flori. Când ne plimbăm prin orașe din Austria, Germania, Olanda, Elveția sau Ungaria, vedem că fațadele, ferestrele, terasele, balcoanele sunt pline de plante, de flori colorate.

Proiectul Clujul cu Flori a fost inițiat de Gergely Balázs, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, și-a găsit în scurt timp susținători. “Ne-ar plăcea ca, învățând unii de la alții, urmând unii exemplul celorlalți, am face din Cluj un oraș mai frumos, mai plăcut, mai locuibil, și am direcționa atenția asupra uneia din posibilele noi identități ale Clujului, cea de oraș cu flori”, a subliniat Szenkovics Dezső, președintele Asociației pentru Înfrumusețarea Clujului.

Proiectul care va debuta la începutul lunii iulie are ca scop concret, până la finalul lunii august a acestui an, creșterea numărului de flori așezate pe fațadele, pe balcoanele și pe pervazurile locuințelor clujenilor.

Cei care doresc să participe la acest proiect, persoane fizice sau juridice (organizații, companii), se pot înscrie pe websiteul www.orasulfrumos.ro, unde sunt rugați să încarce fie o fotografie, fie o serie de cinci fotografii cu pervazurile sau fațadele lor cu flori. Cei care se înscriu sunt, de asemenea, rugați să indice adresa exactă a imobilului. Tot de pe websiteul menționat se pot afla mai multe informații despre proiect și despre Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului.

Pentru a putea evalua succesul proiectului Clujul cu Flori, inițiatorii acestuia vor realiza o serie de fotografii cu clădirile din Cluj înainte de startul proiectului, respectiv pe parcursul lunilor următoare. Organizatorii speră ca aceste fotografii, precum și cele încărcate de clujeni pe website, să constituie o dovadă clară că atât centrul istoric al Clujului, cât și cartierele orașului vor fi devenit mai plăcute și mai vesele într-un mod evident, semnificativ și vizibil cu ochiul liber.

La mijlocul lunii septembrie, pe baza tuturor fotografiilor, un juriu desemnat de membrii asociației va decide care este cea mai frumoasă fereastră cu flori, cel mai frumos balcon cu flori, respectiv cea mai frumoasă fațadă cu flori.
Rezultatele vor fi anunțate și câștigătorii vor fi premiați în cadrul unui eveniment public.

Inițiatorii proiectului speră ca, încă din primul an, zeci de familii, organizații și companii să se alăture mișcării Clujul cu Flori și ca acest proiect să devină o tradiție.

3.7.2017