Copil Iubit la Bord

Și în pandemie avem ”copii iubiți la bord” și trebuie să avem grijă de ei mai mult ca niciodată! Deși, în ultimele patru luni, copiii nu au mai fost la școli, grădinițe sau creșe, iar mobilitatea părinților a scăzut semnificativ din cauza restricțiilor pandemice, în mod paradoxal numărul de victime rezultate din accidente rutiere nu a scăzut, dimpotrivă: în primul semestru al acestui an, 22 de persoane au decedat în urma accidentelor, cu 10 mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut.

O dată cu relaxarea măsurilor de protecție, cu libera circulație și cu redeschiderea spațiilor de agrement și de cumpărături (parcuri, mall-uri), copiii au revenit și ei în trafic alături de părinți. Ținând cont de aceste realități, inițiatorii proiectului ”Copil Iubit la Bord”, alături de Poliția Rutieră Cluj, consideră ca fiind de bun augur să reamintească adulților cât de importantă este purtarea de către cei mici a centurii de siguranță și/sau a dispozitivelor de fixare în scaun adaptate vârstei și înălțimii.

 

În acest scop, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, prin Serviciul Rutier și Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității reia, începând de luna aceasta, seria de controale în trafic prevăzute în “Planul de acțiune pentru îmbunătățirea siguranței copiilor pasageri” din cadrul proiectului ”Copil Iubit la Bord”. O primă acțiune vizând tragerea la răspundere a șoferilor care nu respectă prevederile legale referitoare la utilizarea dispozitivelor de fixare în scaun și a centurilor de siguranță va avea loc joi, 9 iulie, ora 17.00, pe Aleea Stadionului, zona intrării în parcarea Sălii Polivalente. Presa este invitată să participe.

 

Acțiunea de joi va marca, astfel, etapa finală a inițiativei locale ”Copil Iubit la Bord”: cea de aplicare a amenzilor. Perioada de informare a șoferilor în trafic și sancționarea lor cu avertisment s-a încheiat în februarie 2020. Următoarea etapă ar fi trebuit să înceapă în martie, însă a fost amânată din cauza pandemiei de COVID-19. Dacă până atunci focusul campaniilor în trafic a fost pe grădinițe și școli, acum polițiștii rutieri se vor concentra pe zonele din preajma parcurilor, a pădurilor, a mall-urilor și a altor zone de agrement frecventate de familiile cu copii.

 

Început de an cu informări și avertismente

 

– ”Copilul plânge în scaunul auto / nu vrea să stea așezat în scaunul auto”

– ”Călătorim pe distanță scurtă: casă – grădiniță / grădiniță – casă”

– ”Copilului îi este frig în scaun și preferăm să îl transportăm în brațe”

– ”Ne grăbeam și nu am apucat să prindem centurile / hamul scaunului”

– ”Avem 2 mașini, iar scaunul auto este instalat în cealaltă mașină”

 

Acestea sunt cele mai des întâlnite explicații pe care le-au oferit părinții care au fost surprinși în trafic fără să utilizeze dispozitive de fixare în scaun pentru copii la momentul opririi autovehiculului. Până acum, s-au ales doar cu avertisment și discuții lămuritoare cu polițiștii, de acum vor primi și amenzi.

 

Prin intermediul “Planului de acțiune pentru îmbunătățirea siguranței copiilor pasageri” Inspectoratul de Poliție Județean Cluj prin Serviciul Rutier și Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității și-a asumat derularea unui set de acțiuni regulate ce urmăresc punerea în aplicare a prevederilor legale referitoare la utilizarea dispozitivelor de fixare în scaun și a centurilor de siguranță, la nivelul municipiului Cluj-Napoca. Astfel, în perioada ianuarie-februarie 2020 Serviciul Rutier și Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității au desfășurat acțiuni de conștientizare, informare și intensificare a aplicării legislației rutiere cu privire la utilizarea dispozitivelor de fixare în scaun pentru copiii pasageri și a centurilor de siguranță prin aplicarea de avertismente.

 

Conform Planului de Acțiune, luna ianuarie a fost dedicată activităților de conștientizare și informare prin acțiuni în trafic, participarea agenților și prezentarea proiectului în cadrul cursurilor de reintegrare socială pentru persoanele asistate de Serviciul de Probațiune, sesiuni de informare și prevenire pentru participanții la trafic care solicită reducerea perioadei de suspendare/redobândire a permisului de conducere și activități de informare în grădinițe.

 

Următoarea lună, februarie, a fost dedicată activităților de aplicare a prevederilor legale referitoare la utilizarea dispozitivelor de fixare în scaun și a centurilor de siguranță. Serviciul Rutier, în colaborare cu Biroul pentru Analiză și Prevenirea Criminalității au desfășurat acțiuni dedicate în trafic ce au constat în oprirea autovehiculelor pentru verificarea aspectelor ce țin de siguranța copiilor ca pasageri ai autovehiculelor și informare, dar și aplicare de avertismente conducătorilor care nu au respectat legislația în vigoare. Pe parcursul acestor acțiuni, polițiștii au distribuit și materiale informative și au discutat cu conducătorii auto despre utilizarea corectă a centurii de siguranță și a dispozitivelor de fixare în scaun pentru copii.

 

Toate acțiunile în trafic s-au desfășurat după pregătirea polițiștilor, prin participarea la un training focusat pe tipurile de dispozitive de fixare în scaun, utilizarea și instalarea corectă a acestora. Pe parcursul acțiunilor în trafic s-a insistat pe partea de informare, importanța utilizării sistemelor de siguranță auto pentru copii la fiecare călătorie, iar conducătorii auto au fost atenționați că poliția va acționa regulat în trafic pentru sancționarea celor care nu respectă legislația.

 

În urma acțiunilor în trafic s-a obținut un feedback pozitiv din partea părinților / conducătorilor auto, aceștia fiind de acord că astfel de activități sunt binevenite pentru educarea părinților și respectarea legislației cu privire la transportul copiilor în autovehicule. Conducătorii auto sancționați cu avertismente au recunoscut importanța utilizării sistemelor pentru copii, asumându-și greșeala și nerespectarea prevederilor legale.

 

Despre COPIL IUBIT LA BORD

 

Proiectul integrat „Copil Iubit la Bord” este prima inițiativă bazată pe o abordare multisectorială, cu scopul îmbunătățirii siguranței copiilor ca pasageri ai autovehiculelor în Cluj-Napoca. Inițiativa dedicată prioritizării siguranței în trafic a copiilor ca pasageri ai autovehiculelor se derulează pe parcursul a doi ani, în urma unei finanțări oferite de către Global Road Safety Partnership, un program al Internațional Federation of Red Cross&Red Crescent Societies, prin Fondation Botnar și Botnar Child Road Safety Project. Proiectul este coordonat de Fundația Crucea Albă și realizat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, prin Serviciul Strategie și Dezvoltare Locală, Management Proiecte și Poliția Locală a municipiului Cluj-Napoca, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Cluj și Departamentul de Sănătate Publică al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

8.7.2020